Weight a second

Blogs van Aimee Pijl

De dagen van november zijn op mijn kalender bijna geteld. Nog even en we zitten in de zo gezellige decembermaand. Wanneer de Sint zijn hielen ligt, is mijn huis omgetoverd in een gezellig, warm, sfeervol én veilig thuis. Tenminste, deze volgorde hanteerde ik altijd tot dit jaar, 2020.

Dit jaar slaat Sint ons huis over en zitten we eind november al in onze kerst bubbel.

‘Waarom zo vroeg?’, vraag ik me regelmatig af. En het antwoord voor mij is simpel: ik vond en vind het een verdomd moeilijk jaar vol angst en onzekerheid op zoveel vlakken; niet meer de vrijheid hebben om alles te  kunnen doen wat in mijn hoofd opkomt én de lichtpuntjes van feestjes, uitjes, weekendjes weg die ik niet meer heb. Allemaal beperkingen door Covid-19.

Dit heeft mij doen besluiten om dit jaar helemaal los te gaan om een goede en serene sfeer thuis te creëren, omdat we zoveel thuis zijn.

En daar schuilt ook het gevaar. Het gevaar van: ‘Oh, het is zó gezellig in huis met al die kaarsjes en sfeervolle verlichting: daar hoort een lekker stukje worst, kaas en wijntje bij. Want, lekker eten en een wijntje staan bij mij nog steeds synoniem voor gezelligheid.

Het is voor mij in de maand december harder werken om die  ‘kronkel’ aan te pakken. Ik weet ook echt wel dat gezelligheid niet alleen met worst, kaas en een wijntje gewaarborgd is. Maar oude gewoonten en zeker oude gedachten verander je niet zomaar. Het duiveltje op mijn schouder heeft het deze maand dan ook zeer naar zijn zin, want hij hoeft minder hard zijn best te doen om mij te verleiden.

Toch weet ik dat ik óók deze maand zonder al te veel extra kilo’s zal doorkomen. Ik heb al twee keer eerder een december maand meegemaakt, waarna ik me direct in de januarimaand herpakte om de schade te beperken.

Vaak zien mensen die willen afvallen tegen de decembermaand op. Sinterklaas die niet alleen cadeautjes, maar óok veel lekkers met zich meebrengt. Kerstavond, twee kerstdagen, Oud en Nieuwe én Nieuwjaarsdag. Zoveel dagen met zoveel verleidingen. Met veel stress van tevoren, want hoe kom je deze feestdagen door, zonder veel aan te komen én toch te kunnen genieten van al het eten.

Wat we echter over het hoofd zien, is dat de maand december uit 31 (!) dagen bestaat. Waarvan maar op vijf dagen het dagelijks eetpatroon in gevaar kan komen. Je houdt dus 26 (!) dagen over om gewoon te eten. Valt toch eigenlijk best mee?

Mijn advies: GENIET!

Geniet van deze dagen met je dierbaren! En daar hoort eten bij. Wanneer je op deze dagen alleen maar bezig bent met calorieën tellen, verlies je het uiteindelijke doel uit het oog: het vieren, de gezelligheid, je goed voelen. Dit geeft je allemaal positieve energie, waardoor je ná de feestdagen er weer vol tegenaan kan. Gebruik die oersaaie januarimaand om je gezonde eetpatroon weer op te pakken. Begin meteen 02 januari. En je zult zien, dat je zo weer op het gewicht van vóór de feestdagen zit.

Ik kan me voorstellen dat je toch rekening wil houden met een gezond eetpatroon tijdens de feestdagen. Je zult je dan waarschijnlijk minder ‘schuldig’ voelen en trotser zijn op jezelf omdat je nadenkt wat je in je mond stopt.

Ook ik zal een balans proberen te vinden tijdens de feestdagen. Een balans van gezond verstand wat ik in mijn mond stop versus als ik het écht lekker vind, dan geniet ik er ook echt van.

Deze tips kunnen helpen om zonder spijt achteraf de gezellige, warme, knusse feestdagen door te komen!

TIPS VOOR PAKJESAVOND:

 • Sla geen maaltijd over om calorieën te sparen. Je komt jezelf dan tegen als al het lekkers op tafel staat.
 • Neem bij het avondeten veel groenten of rauwkost.
 • Spreek van te voren met jezelf af wát je snoept. En houd je daar dan ook aan.
 • Koop niet teveel. Wat je niet hebt, kun je ook niet opeten.
 • Eten/snoep over? Geef het mee aan de visite.
 • Serveer snoepgoed + hapjes in kleine schaaltjes. Je zult minder snoepen als het in kleine schaaltjes ligt.
 • Zet naast de schaaltjes snoepgoed, bakjes met fruit/groente.
 • Bak pepernoten, speculaasjes zelf en gebruik zoetstof i.p.v. suiker.

TIPS VOOR KERST en OUD EN NIEUW:

De tips zijn voor alle situaties in te plannen. Voor een lopend buffet, een kerstdis bij familie of vrienden en voor als je met kerst in een hotel verblijft:

 • Sla geen maaltijd over. Zonder hongergevoel zul je makkelijker gezondere keuzes maken.
 • Schep eerst groenten, fruit en rauwkost op je bord. Je hebt dan minder ruimte op je bord om een groot stuk vlees op neer te leggen.
 • Heb je de keuze: ga voor vis, kipfilet of mager rundvlees, bonen, linzen en noten.
 • Vermijd zoveel mogelijk witte broodjes en stokbrood.
 • Neem fruit als toetje.
 • Bied aan om te helpen bij de voorbereidingen. Je helpt zo de gastheer/gastvrouw én je kunt zelf gerechtjes maken die weinig calorieën bevatten.
 • Bedenk per gang wat je wil eten en houd je daar ook aan.
 • Laat zoveel mogelijk sausjes staan.
 • Blijf niet dooreten omdat het zo gezellig is, maar stop op tijd met eten! Het verzadigingsgevoel treedt vaak later in werking.

Ik wens iedereen een liefdevolle decembermaand toe. Een maand waarin je kunt genieten van eten en van de mensen die je dierbaar zijn.

Door je te ontdoen van al je moeten, ont-moet je jezelf!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: