Weight a second

Blogs van Aimee Pijl

December 2018

Met knikkende knieën neem ik de plek van coach Shirley over. Ik ben officieel Lifetime Member. Ik ben zó blij, maar de spanning om mijn brief voor te dragen overheerst op dit moment de blijdschap.

De stoelen zetten we neer in een halve kring. Een member pakt alvast een doos tissues en zet deze in het midden van de halve kring neer.

Coach Shirley opent de avond en vertelt hoe ze mij heeft zien worstelen, maar dat ik nooit heb opgegeven. Dat ik van ver ben gekomen en dat ik de titel ‘Lifetime Member’ zo heb verdiend.

Ik krijg een brok in mijn keel. Ik vind het moeilijk om zulke complimenten over mezelf te horen en in ontvangst te nemen. Ik geef ze liever aan anderen die het verdienen.

Ik pak een tissue en snuit mijn neus. Dan herpak ik mezelf. Ik wil de brief zo rustig mogelijk voorlezen. Dat hebben de members verdiend. Allemaal kanjers die, net als ik, regelmatig worstelen met hun nieuwe gezonde leefstijl. Maar het uiteindelijke resultaat is alle frustratie, alle moeilijke momenten waard geweest. En dát wil ik de members meegeven!

Na afloop praten we na over alle fases die je doormaakt om een gezond gewicht te bereiken. Ook de valkuilen worden benoemd. Een bijzondere en mooie bijeenkomst.

Nu, twee jaar later, besef ik dat je nooit klaar bent met afvallen. Het blijft elke dag weer een gevecht tussen mijn ‘oude ongezonde ik’ en mijn ‘nieuwe gezonde ik’. Gelukkig is mijn ´nieuwe ik´ over het algemeen sterker en komen de ruzies en irritaties tussen hen beiden steeds minder vaak voor.

‘Je hebt levenslang’, zeg ik wel eens tijdens bijeenkomsten. Dat klinkt negatief, maar ik zie het als uitdaging om elke dag scherp te zijn op wat ik eet. Vooral de tussendoortjes. Het is mijn mantra geworden: ‘Zijn het de smartpoints waard wat ik in mijn mond wil stoppen? Zo ja (minimaal een 8) dan er lekker van genieten. Zo nee? Dan laten staan en voor een stuk fruit gaan bijvoorbeeld.

Ik hoop dat elke member zijn/haar doel bereikt naar een gezond(er) gewicht! Ik gun iedereen het trotste gevoel van wat je bereikt hebt, het meer energie hebben, het blije gevoel wanneer je kleding aan hebt in een kleinere maat en het ongeloof dat jij, ja echt jij, daar in de spiegel staat te grijnzen om het lichaam dat je ooit zo verfoeid hebt!

Ik sluit deze serie blogs af met de brief die ik twee jaar geleden heb voorgedragen:

Lieve beginnende WW sister en brother,

Wat goed dat je de stap hebt durven nemen om uit je comfort zone te komen en nu het grote avontuur aan gaat. Een avontuur die veel hobbels, maar ook veel geluksmomenten zullen opleveren. Je mag écht trots op jezelf zijn dat je alle eetgewoontes die jou, door de jaren heen, houvast en troost gaven niet meer als je grote vriend ziet. Je zult zien, echt waar, dat je er zoveel voor terug krijgt.

Het begin zal lastig zijn. Opeens moet je gaan plannen. Van te voren bepalen wat je op een dag gaat eten. In de supermarkt zul je sterk moeten zijn om niet te zwichten voor alle zoete en zoute lekkernijen die je toe roepen en toe lachen. De klote punten die vaak veel te snel op zijn. Zet door. Na een paar weken ben je aan de routine gewend en word je beloond, want een halve kilo tot een hele kilo afvallen per week is absoluut haalbaar. Wees niet te streng voor jezelf. Gebruik de extra weekpunten voor iets waar je héél veel zin in hebt en geniet daar dan écht van. Onthoud dat elke verandering tijd nodig heeft. Kijk naar de kilo’s die je al kwijt bent, maar staar je niet blind op de wellicht nog vele kilo’s die je nog wilt afvallen.

Do’s:

 • Maak een selfie als je net bent begonnen. Dit wordt écht een beloning als je een tijdje bezig bent en je het effe niet ziet zitten.
 • Meet je bovenarmen, borstomvang, taille en heupen regelmatig. Het is elke keer weer een kick wanneer de centimeters zichtbaar minder zijn.

Je bent MOOI. Je bent STERK. Je KUNT het. Je bent het WAARD!

Lieve gevorderde WW sister en brother,

Je bent al een tijdje met het grote avontuur bezig. Hoe vaak ben je al keihard gevallen? Merk je ook dat het opstaan steeds sneller en makkelijker gaat? Je hebt de 5 % gehaald, misschien ook de 10 %! Inmiddels heb je een gezonde leefstijl ontwikkeld. Je beseft wat er in je mond terecht komt en je beseft veel vaker of je écht zin hebt in datgene wat je  ‘opeens’ in je hand hebt en of dat lekkers de punten waard zijn. Ook het plannen en tellen van punten hoort al een tijdje bij jouw nieuwe levensstijl. Alleen duurt het allemaal zo lang. Nog niet veel mensen zien dat je bent afgevallen (denk je!). Een kledingmaat kleiner past nog nét niet. Pffff… en je moet nog zoveel kilo’s! De frustratie en ongeduld kan zomaar een paar dagen de boventoon voeren. Besef dat het omslagpunt vanzelf komt. Opeens vragen mensen of je bent afgevallen. (veel mensen durven het niet te vragen omdat ze bang zijn dat je ziek bent!). En het privé feestje in een pashokje  wanneer je opeens…tadaaaa.. een kleinere maat broek past. En wat staat die gaaf! Je weet weer waar je het voor doet. En… merk je ook niet dat je veel meer energie hebt, dat je lekkerder in je vel zit? Dat je dit ook onbewust uitstraalt naar anderen toe? Een nieuwe, bewustere ‘ik’ is geboren!

Do’s:

 • Geef niet op. Kijk af en toe naar de selfie die je gemaakt hebt toen je net bent begonnen.
 • Begin elke dag opnieuw en wees dankbaar dat je al zo ver bent.

Onthoud waarom je ooit bent begonnen!

Lieve pro WW sister en brother,

Heb jij soms ook het gevoel dat je een hardloper bent die 10 meter voor de finish niet meer verder kan en al kruipend de eindstreep probeert te halen?

Maar dan toch, als je de moed bijna hebt opgegeven, ben je plotseling over de streep. Wat een blijdschap! Je bent ook echt trots op jezelf, al durf je dat nog niet aan jezelf toe te geven. Want trots zijn op je lichaam? Dat ben je heel lang, misschien wel nooit geweest.

Je kijkt nog eens achterom en ziet de lange, hobbelige weg vol obstakels die je afgelegd hebt. Snel kijk je vooruit, want nu ga je stabiliseren. Krijg je opeens meer punten per dag tot je beschikking. Help! Wat móet je met al die punten? Een extra koekje? Stukje kaas of worst? Chocola? Een patatje? Wellicht dat je de eerste week de teugels laat vieren. Gewoon doen! Het gezonde verstand en het luisteren naar je lichaam komt echt weer heel snel naar boven. Je bent je zo bewust geworden van alles wat je mond ingaat.

En dan ben je Lifetime Member. Blijf komen! Je kunt zoveel betekenen voor de mede cursist. Jij bent al door alle fases heen gegaan en zal een grote steun zijn voor anderen. Verder zal het ‘wij’ gevoel een positieve invloed hebben op het pad dat je nu verder zal gaan bewandelen!

WINNAARS zijn geen mensen die nooit iets fout doen.

Maar dat zijn mensen die nooit OPGEVEN!

99,5 kilo

78,3 kilo

Aimee Pijl

2 gedachtes over “LIFETIME MEMBER (LTM)

 1. Iris Steenbekkers schreef:

  Wow Aimee ! Wat een positieve blog . Hier word ik weer gemotiveerd van .
  Ik merk dat ik een beetje stil val . Dit ligt volkomen aan mezelf . Ik neem genoegen met twee ons eraf terwijl er makkelijk acht ons per week zou af kunnen halen .
  Dank je wel voor je verhaal 😘

  Like

  1. aimeepijl schreef:

   Wat fijn dat mijn verhaal zo motiverend werkt🤗 én inderdaad, alles wat je afvalt en wat je niet afvalt ligt echt alleen maar aan jezelf. Met excuses maken of verzinnen waarom het niet lukt kost alleen maar energie, die je beter kunt stoppen in het ‘gewoon doen’.💪

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: