Weight a second

Blogs van Aimee Pijl

Juli – oktober 2018

Bijna iedereen die afvalt maakt wel één of meerdere gewichtsplateaus mee. Je valt weken niet af en blijft op hetzelfde gewicht hangen. Wat je ook probeert, niets lijkt te helpen.

Wanneer ik members op de workshop hoor praten over het beruchte plateau, denk ik stiekem: ‘Ja hoor, allemaal excuses om maar vooral niet eerlijk naar je voedingspatroon en voedingsinname te kijken.’

Ik ben één van de weinigen die het traject, tot nu toe, zonder plateau doorlopen heeft.

Het beruchte plateau

Maar dan… slaat het gewichtsplateau bij mij ook keihard en heel lang toe. Nog maar 1 ½ kilo voor mijn streefgewicht, net binnen een gezond BMI, staat mijn gewicht stil. Muurvast! Hoewel ik hetzelfde eet en hetzelfde drink: er is geen beweging te zien.

Ook ik geef oorzaken de schuld van mijn plateau: Coach Monique heeft onze groep verlaten en we hebben heel veel inval coaches die allemaal op hun eigen wijze de WW leer willen overbrengen, waardoor de sfeer op de bijeenkomsten ook niet altijd even gezellig is.

Maar dan gelukkig sluit Shirley de lange rij inval coaches en wordt zij onze vaste coach.

‘Ik weet in ieder geval dat ik kán stabiliseren!’ grap ik op een bijeenkomst. Maar ik vind dit eigenlijk niet meer leuk, want het plateau duurt nu al twee maanden.

Tips

Ik overleg met coach Shirley, maar welke tip ze ook aandraagt: het bijhouden van een dagboek op papier om beter inzicht te krijgen, te overleggen met de WW diëtiste, het loslaten van het ‘moeten’ afvallen en wat liever zijn voor mezelf, het werkt allemaal niet of het voelt niet goed.

Tot ik op het punt sta om te accepteren dat het gewicht dat ik nu heb (79,8 kilo) misschien wel mijn ideale gewicht is. Dat ik nooit tot de groep LTM-ers zal behoren. En net niet in een gezond BMI zal terechtkomen.

Ik wil mezelf nog een week geven en dan gooi ik de handdoek in de ring. Wanneer ik dit overleg met coach Shirley, ziet ze waarschijnlijk de pijn en teleurstelling in mijn ogen.

‘Geef het twee weken. Alsjeblieft. Ik ga kijken wat ik kan doen voor je!’ zegt ze.

Een week later staat, uiteraard, hetzelfde getal op de weegschaal.

Rayonmanager

‘De rayonmanager is aanwezig vanavond’, zegt coach Shirley tegen mij en wijst naar een vrouw. Een charismatische vrouw die weet wat ze wil.

‘En zij wil heel graag één op één zitten met jou vanavond,’ gaat ze verder.

Terwijl ik naar de rayonmanager loop, voel ik me weer dat kleine meisje op de basisschool die na schooltijd naar de juf toe moest, omdat ze een taakje niet op tijd af had.

Ik voel me klein worden en de gedachte ‘zelfs die 1 ½ kilo lukt jou niet om er af te krijgen’ spookt door mijn hoofd.

De rayonmanager is een pittige tante die alle verhalen en excuses vaak gehoord heeft. Daar is ze dus niet gevoelig voor zegt ze direct tegen mij.

Ik krijg een brok in mijn keel. Wil ook niet met excuses aan komen zetten, maar wáárom lukt het mij niet meer om die laatste kilo kwijt te raken.

Gevoelige snaar

De rayonmanager legt uit dat naarmate je meer kilo’s afgevallen bent de vetverbranding evenredig minder wordt zodat afvallen minder snel gaat. Dat het aangetoond is dat het moeilijker wordt als je bijna bij je ideale gewicht bent om vet te verbranden. Het lichaam weet dat de reserves bijna op zijn en biedt weerstand om vet te verbranden.

‘Dus’, vat ik haar verhaal samen,’ ik ben nu op mijn ideale gewicht. Lekker dan met de finish in zicht!’

Ze legt haar hand op de mijne: ‘Wees niet zo streng en hard voor jezelf. Kijk naar wat je al bereikt hebt. Dat is zoveel. Kan het zijn dat je zélf de oorzaak bent van de stagnatie? Dat je bang bent om het ideale gewicht te bereiken? Dat je misschien onbewust niet kunt of durft te geloven dat je het wél kan? Ik heb je namelijk al twee keer horen zeggen dat je het niet kan.’

Een waas verschijnt voor mijn ogen. Shit, wat komt dit binnen en diep in mijn hart weet ik dat ze een gevoelige snaar geraakt heeft. De snaar ‘zie je wel, ik kan het niet, het lukt me toch niet’.

‘Gaat het?’ vraagt ze aan mij. Ik knik, recht mijn rug en zucht even diep.

‘Zullen we iets afspreken?’ vraagt ze. ‘Over twee weken ben jij die 1 ½ kilo kwijt. Je kúnt het, je bent het waard!’

Tegen deze peptalk kan ik niet op, we geven elkaar een high five en voor het eerst in maanden heb ik weer hoop dat het me wel gaat lukken.

Je bent mooi. Je bent sterk. Je kunt het. Je bent het waard!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: