Weight a second

Blogs van Aimee Pijl

Mijn afvalrace is ver voor de coronacrisis begonnen. Dit verhaal speelt zich af in april 2018.

Ik ben nu zes maanden bezig  en elf kilo lichter. Mijn nieuwe levensstijl bevalt me eigenlijk best goed en na zes maanden hoort het bijhouden van de SmartPoints in de app gewoon bij mijn leven.

Meer energie

Ik voel me zoveel beter. Ik heb meer energie en zweet veel minder bij geen of lichte inspanning. Maar, waar ik écht blij van wordt zijn de broeken die ik helemaal moet aansnoeren met een riem, omdat ie anders van mijn billen en heupen naar beneden glijdt. Ook verzuip ik zo langzaam aan in de shirts en truien die ik aan heb.

Trots

Ik durf mezelf weer, heel snel, naakt te bekijken in de spiegel. En ben ontzettend trots op wat ik, tot nu toe, heb bereikt. En dáár wrijft het bij mij. Ik val af omdat ík dat wil. Doe het alleen voor mezelf. Maar wat verlang ik er ook naar dat mensen uit mijn omgeving zien dat ik ben afgevallen.

‘Minder Aimee’

Natuurlijk zien man en kind dat ik vele kilo’s kwijt ben. Zij geven mij regelmatig complimentjes, die me echt wat doen. Maar, waarom zien anderen dan niet dat ik zoveel ‘minder Aimee’ ben? Is iedereen zo met zichzelf bezig dat er niet écht gekeken wordt naar de ander? Ik raak lichtelijk gefrustreerd en dan word ik dwars. Ik ‘schop’ tegen alles en iedereen aan. Ben dan echt niet leuk voor mezelf en zeker niet voor mijn omgeving.

Boos

Al ‘schoppend’ bezoek ik de WW workshop. Monique, de WW coach, ziet direct dat ik boos ben. (ja duhhh!) Bij de weegschaal krijgt ze de volle laag en ik reageer al mijn frustraties af op haar.

‘Ga rustig zitten’, zegt ze. ‘We gaan dit onderwerp behandelen.’

‘Wil iemand iets kwijt over afgelopen week? Iets waar je tegen aan gelopen bent?’ zegt Monique, nadat ze ons welkom heet.

Ik reageer niet, ben lekker dwars en denk: ‘Jullie zoeken het allemaal maar uit!’

Monqiue loopt naar haar tas, haalt daar een grote foto uit en houdt het omhoog: ‘Dit was ik een paar jaar geleden’. Wow wat een metamorfose heef ze ondergaan.

‘En weet je, de weg die je bewandelt om je persoonlijk doel te kunnen bereiken, gaat via veel hobbels. Je wandelt door heel veel fases. En juist de kracht van deze avonden is om de fase waar je nu in zit te delen, omdat sommige members die fase al doorlopen hebben en goede feedback kunnen geven. We kunnen zoveel leren van elkaar.’

Waarom ziet niemand iets?

Ze kijkt me doordringend aan. Ik ga overstag, heb effe niets meer om tegen aan te schoppen en vertel dat ik ontzettend baal dat niemand (op man en kind na) blijkbaar de moeite neemt om écht naar mij te kijken. Anders was het ze toch allang opgevallen dat ik kilo’s lichter was? Wanneer valt het iemand überhaupt op dat ik ben veranderd? Niet alleen in omvang, maar ook in de omgang. Ik zit zoveel lekkerder in mijn vel. Straal weer veel meer. Moet ik eerst een clownsneus opzetten voordat iemand iets aan me ziet?

Dan ben ik uitgeraasd. Een aantal members herkennen zich in mijn frustraties en uiten deze dan ook.

Waarom mensen niet vragen of je bent afgevallen

Dan komt een Life Time Member (LTM) aan het woord: ‘Wat Monique net ook al vertelde, we maken allemaal fases door. Deze fase heb ik ook gehad. En weet je wat toen een andere LTM tegen mij zei? Dat mensen bang zijn om te vragen of je bent afgevallen. Het kan namelijk heel gevoelig liggen. Je kunt ziek zijn, waardoor je zoveel afgevallen bent. Je kunt afgevallen zijn door stress of verdriet. Dat het een keuze is, jóuw keuze, om kilo’s kwijt te willen raken, daar denken mensen niet zo snel aan.’

‘Wow’, zeg ik, ‘daar heb ik écht nooit bij stilgestaan. Dank je voor dit inzicht.’

‘En weet je wat helpt? ’zegt ze met een knipoog. ‘Nieuwe kleding kopen. Een maatje kleiner. Wedden dat andere mensen het dan gaan zien?’

De donkere wolken boven mijn hoofd lossen een beetje op. Ik ga snel winkelen. Alleen. En zal op zoek gaan naar kleding waar ik blij van word en niet omdat het al mijn vetrollen camoufleert. Dit verdien ik omdat ík het waard ben!

The only difference between a good day and a bad day is your attitude

2 gedachtes over “Afval blues

  1. Iris Steenbekkers schreef:

    Wat een mooi verhaal om te lezen . Ik heb ook nog nooit zo gekeken naar mensen dat ze wel eens iets anders kunnen denken 🤔. Ik ben trots op je Aimee ! Wees zeker trots op jezelf dat heb je verdiend 😘

    Like

  2. aimeepijl schreef:

    Dank je wel, lieve Iris. Ik ben ook zeker trots op wat ik bereikt heb. Vind dat iedereen die dit traject aangaat een kanjer is en trots mag zijn. Kan niet wachten om jouw live te ontmoeten tijdens de workshops 😘

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: