Weight a second

Blogs van Aimee Pijl

Mijn afvalrace is ver voor de coronacrisis begonnen. Dit verhaal speelt zich af in februari 2018.

Eindelijk is het dan zover. Na jaren zijn we dan toch overstag gegaan om een grote droom van onze zoon te verwezenlijken: We gaan een lang weekend naar Disneyland Parijs!

Mij doe je eigenlijk niet zoveel plezier met een pretpark. Word al misselijk als ik naar een achtbaan kijk. Toch lijkt het me stiekem wel fijn om één dag in Disneyland te verblijven. Al is het alleen al om de magische sfeer te voelen.

Goede voorbereiding

Voordat we op vrijdagochtend met de auto vertrekken naar Disneyland check ik nog éénmaal de koelbox: zelf gemaakte salade, stukjes komkommer en tomaatjes, 6 stukjes biefstukworst, stukjes gerookte kip. Check! Bolletjes met beleg, bifi worsten, plakjes leverworst en stukjes kaas (allemaal voor de twee mannen). Check!

Traditie is om bij Hazeldonk een frikandel te trekken. Om tien uur staan we voor het glas te kijken naar de vette happen. Voor het eerst dit jaar doe ik niet mee. Ik voel me een spelbreker dat ik de traditie verbreek. Voel me zelfs een beetje schuldig en denk: ‘ach, wat kan één frikandel nou voor kwaad.’  Ik blijf sterk en neem niet. In plaats van de frikandel begin ik in de auto aan de salade. Buiten is het ijskoud, mijn salade valt ook als een ijsblok op mijn maag. Maar.. ik heb geen trek meer!

Barre tocht

Het is een barre tocht, met tussen Antwerpen en Brussel zó’n ijzel dat de autoramen aan de zijkanten bevriezen. We doen er lang over, veel langer dan gepland waardoor de koelbox al ruim voor aankomst bij het hotel leeg is.

Gezonde keuze?

Het eten in het restaurant is basic en er is weinig keus. We hebben geen zin om wéér in de auto te stappen voor een restaurant en besluiten te lopen naar Buffalo grill, dat ongeveer 1 kilometer van het hotel ligt. Ik ga voor een steak. Ik heb het zo koud en mijn lichaam roept om écht eten. Het lijkt me een gezonde en goede keuze: een steak met salade en patatjes. De mannen gaan voor een megaburger. Helaas is de steak baggervet. Bijna de helft snijd ik weg. Scheelt weer een paar puntjes, denk ik wrang. De salade is overladen met saus. Alleen de patatjes zijn oké. Dilemma één: Met elke hap die ik in mijn mond stop besef ik dat ik lekker wil eten en niet meer alles in mijn mond wil stoppen. Toch eet ik alles zo veel mogelijk op, want mijn lichaam schreeuwt om voedsel.

Ontbijtbuffet

Het ontbijtbuffet in het hotel is basic: er ligt stokbrood, croissants, droog wit brood, cereals, ham, kaas en gekookte eieren. Dilemma twee: ik wil flink ontbijten zodat ik niet al om twaalf uur trek krijg en de verleiding niet kan weerstaan om te snacken. Met tegenzin pak ik een paar stukjes stokbrood van 3 punten per stuk, kaas, ham en een ei. Terwijl ik eet besef ik dat ik geen ‘vuilnisbak’ meer ben waar alles automatisch in gaat en dat ik het vervelend vind om iets te eten waar ik niet helemaal achter sta.

Sfeer

Op het park is het druk, maar wat een geweldige sfeer. Onze zoon wil overal in, maar wat zijn er lange wachttijden! En tja; wanneer ik moet wachten (wat ik vreselijk vind) en me verveel krijg ik de neiging om te eten. Ik heb nog wat komkommer, tomaatjes, liga’s, Tuc paprika en bifi worsten  in mijn tas zitten. Heel verantwoord begin ik met de komkommer en tomaatjes. Zoonlief ziet mij eten en heeft wel zin in iets hartigs. Het pak met Tuc paprika gaat open en in no time  is er niets meer over dan een lege verpakking met wat kruimeltjes.  Ik lik nog wat aan mijn vingers en baal dat ik me toch niet kon beheersen.

Om twee uur krijgen we toch wel honger. Maar alle eettentjes die we tegenkomen bieden fastfood eten aan of zoete wafels en crepes. Ik wil gezond eten, maar dat kan ik in deze magische wereld niet vinden. De mannen zijn solidair en we besluiten de bifi worsten en liga’s te delen.

Dilemma’s

Na de geweldige parade besluiten we dat het écht tijd wordt om te eten. Zoonlief van dertien wordt chagrijnig. Hij MOET eten en wel NU! We besluiten de eerste eettent in te gaan die we tegen komen, want daar is nog plaats beschikbaar. We hebben keuze uit: steaks, pizza’s, pasta’s en burgers. Ik besluit om voor de pizza met ham en champignons te gaan. Naar mijn gevoel de meest verantwoorde keuze. De pizza is vet en wederom eet ik iets waar ik niet helemaal achter sta. Laat ik het staan? Of eet ik het toch op? Dilemma nummer drie: ik eet het toch op, want ik MOET iets eten.

De volgende ochtend besluit ik voor de melk en cereals te gaan, maar na één hap besef ik weer dat ik melk met cereals écht niet lekker vind en ga toch weer voor de stukjes stokbrood, ham en ei.

Kibbeling

Het is tijd om weer terug te gaan naar huis. De reis gaat voorspoedig en we besluiten om een klein stukje om te rijden naar Yerseke. Daar staat namelijk de lekkerste en beste visketen van Nederland.  Ook een traditie die we in stand houden. Ik neem twee haringen en zalm mee naar huis. Ter plekke eten we een bak kibbeling op. Ik zit welleswaar ‘vies’ vol, maar wat vond ik het lekker en de vele punten waard.

Schade van weekend weg?

Dit weekend heeft me op het gebied van eten wel heel veel geleerd. Het is tweeledig: Aan de ene kant ben ik trots op mezelf omdat ik niet zomaar van alles, zonder er bij na te denken, in mijn mond heb gestopt. Ik heb echt mijn best gedaan om zo verantwoord mogelijk te eten in een situatie waar je die niet in de hand hebt. Aan de andere kant baal ik dat er, naar mijn gevoel, zo weinig gezonde keuzes waren en ik me toch regelmatig heb laten verleiden door eten waar ik niet achter stond.

Wat de schade was? De weegschaal had niets magisch toen ik er op ging staan en was nog meedogenlozer dan de andere dinsdagen.

Als je niet weet waar je heen wilt, kom je er nooit!

Een gedachte over “HET ‘MAGISCHE’ DISNEYLAND PARIJS

  1. Natasja schreef:

    Mooi geschreven lieverd 🥰

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: