Weight a second

Blogs van Aimee Pijl

Man en kind hebben nieuwe broeken en shirts nodig. Ik eigenlijk ook, maar ik wil nog even wachten met nieuwe kleding kopen. Ik ben acht kilo lichter, heb bijna één maat kleiner. Maar ik wil pas nieuwe outfits kopen wanneer ik minimaal 10 kilo kwijt ben. Dan zit ik op de helft en wil ik mezelf belonen met nieuwe kleding.

Winkelen

We gaan naar Zoetermeer. Eerst is mijn zoon aan de beurt. Na één winkel heeft hij het eigenlijk al gehad. Of het past niet óf het is nét niet wat mijn dertienjarige puber voor ogen heeft.

‘We kunnen het toch ook via internet bestellen?’ jengelt hij.

‘Hier hebben we het al uitgebreid over gehad. We moeten toch ook weer eens weten wat jouw maten zijn? Je groeit zo snel.’ Zeg ik zuchtend, want  winkelen vind ik vreselijk. Zeker toen ik steeds  dikker werd en niets meer paste wat ik leuk vond.

Honger

‘Ik heb honger!’ gaat hij verder.

‘Trek’, corrigeer ik hem automatisch.

‘Nou’, mengt mijn man zich in ons gesprek. ‘Ik heb ook wel trek.’ En hij wijst naar de Hema.

‘Nee, we gaan niets eten’, sis is chagrijnig, want mijn twee mannen een overheerlijke vette Hema rookworst zien eten, dat ga ik niet trekken vandaag.

‘Kijk pa. Daar kunnen we die worst eten!’ roept mijn zoon.

Afleiding

Ik leid ze af en loop snel een kledingzaak binnen.

‘Kijk’, roep ik naar mijn zoon, ‘leuke shirts met prints.’

Mijn zoon sjokt achter me aan en haalt bij elk shirt dat ik omhoog houd zijn neus op.

‘Wat vind je dan wel leuk?’, roep ik vertwijfeld bij het tiende shirt.

‘Ik heb gewoon geen energie meer’, zegt mijn kind, ‘Ik moet écht iets eten. Dan kan ik er weer tegen.’

Tot mijn grote ergernis hoor ik hem nu zeggen wat ik altijd zei. Mijn man hoort het ook en zijn mondhoeken krullen omhoog.

Solidair

‘Prima, dan gaan we nu een gezond broodje halen. Een broodje waar je energie van krijgt.’ Zeg ik met een vals lachje.

De blik van mijn zoon zegt genoeg. Hij kijkt verlangend naar de Hema en dan naar mijn man voor support. Ik weet dat ik ‘verloren’ heb. De mannen zullen hun tanden gaan zetten in het heerlijke, warme zachte vlees van een halve worst, zodat het vet van hun lippen naar hun kin zal druppen.

En ik? Ik ben écht niet sterk genoeg om toe te kijken. Ik baal en word boos op mijn twee mannen. Waarom kunnen ze verdorie niet solidair zijn met mij en rekening met me houden? Natuurlijk zeg ik dit niet hier op deze plek, maar mijn gezicht spreekt boekdelen.

Ze rennen zo ongeveer naar de worsten toe.

‘Wil jij er ook één?  Vraagt mijn man.

Ik ontplof bijna. ‘Nee. Vreten jullie je  maar dik. Ik ga dat boetiekje in. Later.’

Zelfmedelijden

Met grote stappen loop ik naar binnen. Nog steeds boos. Maar als ik eerlijk ben is het meer medelijden. Medelijden met mezelf. Van pure frustratie koop ik super leuke enkellaarsjes die in de aanbieding zijn. Wanneer ik afreken heb ik het gevoel dat ik wraak genomen heb op mijn oude gewoonte om te snaaien. In plaats van impulsief een vette hap te scoren, heb ik nu impulsief laarsjes gekocht. Hoop dat dit geen nieuwe gewoonte gaat worden.

De mannen staan geduldig buiten te wachten.

‘Jullie een vette bek. Ik schoenen’, zeg ik demonstratief. Dan zie ik hun ietwat schuldige gezichten.

‘Het is voor ons ook wennen dat je niet meer alles eet en met alles mee doet,’ zegt mijn man.

‘Ja mam’, zegt puberzoon, ‘en jij wilt toch afvallen? Dan kunnen wij toch wel gewoon eten?’

Hij heeft een punt. Ik wil afvallen, ík wil een andere levensstijl. Mijn man en kind doen automatisch mee. Ik heb ze nooit om hun mening gevraagd. Het is hun keuze wat ze willen snaaien. Dat kan én wil ik ze niet verbieden. Ik moet leren om daar mee om te gaan.

Ik geef ze allebei een knuffel. Ze ruiken en proeven allebei naar de Hema rookworst. Wil bijna het opgedroogde vet van hun kinnen aflikken.

‘Ben benieuwd wat er in de tas zit. Heb je verdiend!’, zegt mijn man tegen mij.

THREE months from now, you will THANK yourself

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: