Weight a second

Blogs van Aimee Pijl

Overleven

‘Overleven. Ik zie alleen maar grote hoeveelheden smartpoints, als een zwaard van Damocles, boven mijn hoofd hangen’, antwoord ik vertwijfeld wanneer coach Monique mij vraagt of ik mijn doel met kerst kan visualiseren. De gevorderde members en de Life Time Members (LTM) hebben een duidelijk beeld voor ogen. De één gaat skiën en heeft een strak en sexy ski-outfit gekocht en ziet zichzelf super elegant en slank de helling afglijden. De ander gaat met kerst naar Zuid-Afrika en ziet zich heerlijk en ontspannen in een vliegtuigstoel zitten die past, zonder dat de stoelleuning omhoog hoeft. Nog een member trekt met kerst een jurk aan, die ze een half jaar geleden gekocht heeft met het doel voor ogen: met kerst past ie!

Ik zie alleen maar eten: lekkere hapjes, tapas, veel vlees, gebakken aardappelen, toetjes én lekkere wijnen. En met elke hap die ik neem roept een irritant stemmetje: dat zijn heel veel smartpoints!

Te streng

Ik leg uit dat ik ontzettend op zie tegen de feestdagen. Ik ben in twee maanden tijd tien kilo lichter. Ben heel streng voor mezelf, want ik ken mezelf. Als ik zou luisteren naar mijn ‘oude ik’ zou ik zó vaak snel iets in mijn mond stoppen. Van kaas, worst, repen chocola en chips. Bij mij is het alles of niets. Daarom luister is naar de stem van mijn ‘nieuwe ik’ die mij veel verbiedt.

‘Je bent écht te streng voor jezelf’, zegt een member. ‘Je kunt óók iets snaaien zonder je meteen schuldig te voelen. Daar heb je toch je extra weekpunten voor?’

Ik leg uit dat ik bang ben om weer in mijn oude gewoontes terug te vallen, wanneer ik de teugels af en toe laat vieren.

‘En wat dan nog? De volgende dag pak je het weer op. Eén dag los gaan maakt écht niet uit, als jij je de volgende dag maar weer herpakt.’

Goede coaching

Coach Monique neemt de discussie over: ‘Hoeveel dagen is het kerst? ‘

‘Ja duh, twee. Maar mijn kerst begint al een dag eerder. Want dan viert mijn vriendin Selena altijd haar verjaardag. Een super begin van de kerst, met veel hapjes en veel wijn. Een eerste kerstdag zonder kater zou geen goed begin zijn van de kerst. Dus in mijn geval drie’, overdrijf ik een beetje. 

‘Maar’, ga ik verder, ‘dan hebben we óók nog Oud en Nieuw. Totaal vier dagen!’

‘Hoeveel dagen zitten er in december?’ vraagt Monique.

’Eenendertig’, zeg ik ietwat onzeker. Weet niet waar Monique heen wil.

‘Dan houd je dus zevenentwintig dagen over die gewoon zijn. Zevenentwintig dagen dat je punten kunt tellen en gewoon kunt eten.’

Spiegel

En dan valt het kwartje bij mij. Ik zal me moeten focussen op de zevenentwintig dagen waarop ik gewoon eet en niét op die vier feestdagen.

En voorzichtig verschijnen wat beelden: Ik zie mezelf genieten van het eten dat met kerst op tafel staat. Ik zal doordacht keuzes maken. Maar wát mijn mond ingaat, daarvan zal ik genieten hoeveel punten het ook zijn.

Het was weer een leerzaam avondje, dankzij de members én de coach die mij een grote spiegel voorgehouden hebben.

Niet perfect is óók goed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: