Weight a second

Blogs van Aimee Pijl

LOCKDOWN (WEEK 6)

Wanneer ik in de supermarkt loop, zie ik haar staan. Een Facebook kennis. Ooit, vier jaar geleden, zijn we ‘vrienden’ geworden via een gezamenlijke connectie. Al vier jaar heb ik een inkijkje in haar leven en zij uiteraard in het mijne. Dat het beeld wat ik van haar heb op social media anders blijkt te zijn dan in het echte leven, besef ik nu.

Nieuwsgierig

Ze is druk in gesprek. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt en zo onopvallend mogelijk ga ik achter haar staan bij de blikken groenten. Terwijl ik flarden van haar gesprek opvang, bekijk ik ondertussen de etiketten van een blik mais en witte bonen.

Toen ik in oktober 2017 begon bij de Weight Watchers, was zij net gestart met een dieet dat bestond uit shakes en repen. Elke week postte zij foto’s en berichtjes van haar vooruitgang. De kilo’s vlogen er af en in twee maanden tijd was ze 12 kilo lichter. Dat ze bleek zag, haar nagels broos waren, haar dikke haar wat futloos werd én dat ze het constant koud had, honger leed en vaak chagrijnig was, was niet belangrijk: het resultaat, daar ging het om!

Jaloers

Wat was ik in die begintijd jaloers op haar afvalrace. En wat heb ik vaak gedacht, toen ik haar foto’s zag, om dat dieet óók te gaan volgen. Ik had het ook constant koud, had constant trek en was ook vaak chagrijnig. Alleen was ik nog maar 4 kilo afgevallen (een halve kilo in de week). En ik moest er nog zoveel. Dat de Weight Watchers géén dieet is, maar die mij juist hielp om gezonde gewoontes te ontwikkelen en te behouden. Die me leerde om bewust om te gaan met voeding, zodat ik dit de rest van mijn leven vol kon houden. Dat besefte ik allemaal wel. Dat waren juist mijn voornaamste redenen om te starten met de Weight Watchers.

Gezond afvallen

Ik heb me gelukkig niet laten verleiden tot  het shake dieet. Ik wilde blijvend in een gezond BMI zitten en daarnaast wilde ik een goed voorbeeld zijn voor mijn zoon, die de pubertijd naderde. Ik wilde dat hij gezond voedsel zag en proefde. Dat dit voor hem heel natuurlijk zou zijn. Wat voor voorbeeld  zou ik voor hem zijn wanneer ik alleen maar aan de shakes zou zitten?

Na een half jaar werden de geplaatste foto’s minder. Ik kon inmiddels veel beter met haar superslanke lichaam omgaan, omdat ik langzaam maar zeker ook al heel wat kilo’s afgevallen was. Mensen gingen het eindelijk zien en ik kreeg meer energie en straalde dat ook uit.

Nieuwe leefstijl

Mijn nieuwe leefstijl werd steeds makkelijker vol te houden. Ik raakte gewend aan het plannen en punten tellen en voelde me er gewoon goed bij. Ik merkte dat mijn mindset écht aan het veranderen was. Ik wilde nooit meer terug naar al die extra kilo’s en besefte dat het me zou lukken, omdat ik alles kon eten wat ik wilde. Met mate welleswaar, maar met een goede planning was het geen probleem.

Haar geposte foto’s op Facebook waren het laatste jaar op één hand te tellen. Vaak waren het foto’s van een tijdje geleden. Ik ging daarentegen wat vaker foto’s en berichten plaatsen op Facebook. Ik was trots op wat ik had bereikt en ik wilde aan al mijn Facebook vrienden meegeven dat het voor iedereen mogelijk was om op een verantwoorde manier af te vallen.

Medelijden

Nu ik haar stiekem, achter mijn blikje mais, observeer begrijp ik waarom ze geen recente foto’s meer plaatst. Ze is weer behoorlijk aangekomen. Ik hoor haar zeggen dat het komt door alle stress. De shakes hield ze niet vol en ze is weer gewoon alles gaan eten wat ze vroeger ook altijd at. Wanneer de stress achter de rug is, gaat ze er weer vol tegenaan met de shakes. Jaloers op haar lijf ben ik allang niet meer. Op dit moment heb ik voornamelijk medelijden met haar. Wat zou ik graag achter mijn blikje mais vandaan komen en haar de mogelijkheden van de Weight Watchers willen vertellen. Haar willen duidelijk maken dat afvallen alleen niet genoeg is. Dat je pas kunt slagen als je mindset en leefstijl ook veranderd is. Helaas doe ik dit niet. Vind het moeilijk om een verbinding te maken tussen de digitale (nep)wereld en de echte wereld in de supermarkt. En een beetje laf verdwijn ik, met het blikje mais in mijn hand, zonder een passende emoticon op haar real life pagina achter te laten.

I am not what you think I am. You are what you think I am

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: