Weight a second

Blogs van Aimee Pijl

SNEEUWBOL

Tot maandag 16 maart 2020 was mijn leven gestructureerd en overzichtelijk.

In mijn ‘werk leven’ wist ik precies wat er van mij verwacht werd. En drie vaste dagen was ik met mijn collega’s op het werk met overwegend veel plezier daarmee  bezig.

Structuur

In mijn ‘sociale leven’ genoot ik van de twee dagen die ik niet werkte. Ik kon deze dagen zelf inplannen en ik had de ruimte om te doen wat ik wilde. Ik had regelmatig gezellige afspraken met vriendinnen. Ging regelmatig bij mijn tachtigjarige moeder langs en in het weekend hadden we etentjes bij ons thuis of bij vrienden en gezellige avondjes buitenshuis met vrienden of met man en zoon.

In mijn ‘WW leven’ had ik veel structuur door ’s morgens al mijn eten voor de hele dag in te voeren in de app,  zodat ik een gezonde leefstijl makkelijker vol kon houden. Ook de wekelijkse WW bijeenkomsten sloeg ik bijna nooit over. Gewoon omdat het míjn avond was en ik veel energie kreeg van alle members en van Shirley, de WW coach.

Ouderwetse sneeuwbol

Het lijkt of mijn leven vanaf 16 maart 2020 in zo’n ouderwetse sneeuwbal gevangen zit.

Het begon met mijn ‘werk leven’. Opeens bestond mijn werk niet meer uit reizen boeken en alternatieve (goedkopere) schema’s uitzoeken, maar uit het annuleren van alle geboekte en met zorg uitgezochte reizen. Niet veel later moesten we zoveel mogelijk thuiswerken.

De sneeuwbol werd heftig geschud en het duurde even voordat alle vlokjes waren neer gedwarreld.

Toen besefte ik dat mijn puberzoon voorlopig niet meer naar school kon en dat manlief ook thuis moest werken. Mijn twee dagen die ik altijd voor mezelf had moest ik opeens delen. Ik kon mijn moeder niet meer bezoeken. De angst van beide kanten dat we elkaar aan zouden kunnen steken. Afspraken met vrienden gingen niet meer door. Etentjes waar ik zo naar uitkeek, werden afgeblazen en, help, ik kon niet meer naar de WW bijeenkomsten, maar moest deze gaan volgen via ‘Zoom’.

Mijn ‘sociale- en WW leven’  stonden in één keer stil. Weer werd de sneeuwbol aan alle kanten geschud. En wat duurde het weer lang voordat de vlokjes de grond bereikt hadden.

Elke dag heb ik wel zo’n ‘sneeuwbol schud moment’.

Supermarkt

In de supermarkt bijvoorbeeld. Met een lijstje voor twee dagen gezond eten in mijn hand, loop ik de supermarkt binnen. Het gaat al direct mis bij de groenteafdeling. Ik heb boerenkool en sperziebonen op het lijstje staan. Ik zie alleen maar lege schappen met hier en daar een eenzaam stukje prei, bosuitje en knolselderij. Ik schiet meteen in de stress stand. Ik had mijn app vanochtend, zoals elke ochtend de afgelopen twee jaar, al ingevuld voor de hele dag omdat het mij structuur en rust geeft.

Ik adem een paar keer heel diep in en uit en voel de sneeuwvlokjes razendsnel op mijn hoofd terechtkomen.

Ter plekke moet ik iets anders verzinnen. Ik pak het laatste pak soepgroenten en terwijl ik er geen zin in heb neem ik ook één van de laatste pakken snijbonen mee. Het wordt dus groentesoep met kipgehakt (mager rundergehakt is óók uitverkocht) en ik besluit van de snijbonen een stamppot te maken met ingrediënten die ik thuis nog heb. (chorizoworst, gedroogde tomaatjes en aardappelen).

Geen flauw idee of het lekker gaat worden, maar stiekem ben ik best trots op mezelf.

Nieuwe routine

Omdat mijn nieuwe routine op alle vlakken (werk, sociaal, WW) nog ver te zoeken is, loop ik als een kip zonder kop rond en is mijn zorgvuldig gecreëerde structuur met eten ook totaal weg. In tegenstelling tot vorige week, toen ik letterlijk een brok in mijn keel had.

De koelkast én de gangkast staan op twee meter van mijn thuiswerkplek. Wel de vereiste veilige afstand van 1,5 meter. Dat dan weer wel. De eerste dagen liep ik daar vaker heen dan me lief was. En zonder na te denken propte ik van alles in mijn mond. Van stukjes kaas en worst uit de koelkast  tot koek, drop, paaseitjes en borrelnootjes uit de gangkast. Terwijl de fruitschaal gevuld met appels, bananen, druiven en peren op grijpafstand van mijn laptop stond. En toch heb ik deze links laten liggen!

Het puntentellen in de app heb ik een paar dagen proberen bij te houden. Maar om mezelf te beschermen én omdat ik even lief voor mezelf wil zijn, ik wil eerst wennen aan deze nieuwe situatie, vul ik de app voorlopig niet meer in.

De sneeuwbol werd té vaak geschud!

Nieuw doel

Mijn nieuwe doel wordt nu dat ik ga proberen om niet aan te komen. Ik ga weer bij elke vorm van lekkere trek, mezelf afvragen of het de punten waard zijn. (minimaal een acht!).

Ik weet het, misschien heb ik het makkelijker dan alle members die zó graag willen afvallen. Maar geloof me dat het ook lastig is om stabiel te blijven, met een marge van 2 kilo speling.

Ik ben heel benieuwd hoe jullie met de structuur die je jezelf hebt aangeleerd omgaan in deze tijd.

Geef in ieder geval niet op. Pas je persoonlijke doel anders aan naar de omstandigheden waarin je nu zit. Maar bedenk vooral:

Over een jaar zou je willen dat je niet had opgegeven!’

5 gedachtes over “Lockdown (week 2)

 1. Natasja schreef:

  Ik ben trots op jou lieverd 🥰 een mega mens en zo verschrikkelijk lief xx Ooit had je me niet geloofd maar ik hou van je en jij kan echt ALLES!! En denk maar zo schat …… ik heb Sterre en Kaj en dat geluk heb jij dan weer 😂😂

  Like

  1. aimeepijl schreef:

   Lieve Natas, het is heel bijzonder hoe ons ‘vijandig’ begin is uitgegroeid tot wederzijds respect en vriendschap. Door open te staan en te luisteren naar de ander. Ik ben ook supertrots op jou. Hoe je met alles omgaat en hoe jij vecht voor je kinderen. 😘

   Like

 2. Cristina schreef:

  Super mooi blog en heel wij moeten positief denken. En dat je binnenkort weer met jouw moeder kan genieten
  En met jouw collega’s ga je zeker leuk dingen doen.😘

  Like

  1. Aimee schreef:

   Kan niet wachten tot we weer allemaal bij elkaar op de afdeling zitten. Mis het kippenhok best wel😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: